Daten: Tips om jezelf te blijven en daten leuker te maken - Iris Uriot

Tsja, daten.. ik doe het zelf al een tijdje niet meer natuurlijk. Maar ik weet het nog wel als de dag van gisteren. Ooit schreef ik een blog, waarvoor ik 50 dates in een jaar wilde hebben. Het lukte me in een half jaar 😉
Dus je kunt wel zeggen dat ik redelijk wat lessen heb opgedaan! Hier een paar in een notendop.

Tip 1: Vraag jezelf eerlijk af wat de reden is van deze date

Veel mensen zijn geneigd iemand te daten, ja te zeggen, om te pleasen. Maar jouw tijd is kostbaar, dus ook jouw tijd die je aan daten besteedt. Denk goed na om welke reden je deze date wilt. 

Wil je het voor jezelf, wil je echt kijken of er iets uit te halen valt, of wil je gewoon aandacht? Wat wil jij uit deze date halen en waarom? Leuk gevonden worden is leuk, maar uiteindelijk heb je daar niet zoveel aan. En uiteindelijk wijs je jezelf er mee af als je met iemand gaat daten, omdat de ander het zo graag wil.. 

Ook kost het diegene dan onnodig tijd. Denk je in, als iemand alleen maar met jou zou daten om je te pleasen, zou je ook liever hebben dat diegene je dit van tevoren vertelt.

Tip 2: Zet een intentie voor je gaat daten

De beste voorbereiding voor een date is niet je zo mooi mogelijk aankleden of de beste locatie zoeken om indruk te maken. Het draait niet om indruk maken. De date draait er om, om te kijken of jij en de ander bij elkaar passen. En om daar op te kunnen terugpakken tijdens een date, is het goed om een intentie te zetten. Het gaat hier om jouw leven, ‘jouw’ tijd. Dus haal eruit wat je eruit wilt halen. Wat zou jij graag willen bereiken met deze date? Wat zou je aan het einde van deze date graag willen weten? En ook: Hoe wil jij je aan het einde van de date graag voelen?

Dat zorgt er voor dat je bewuster de date in gaat, en het zorgt er voor dat de rest van de tijd relaxter verloopt. Je kunt er op teruggrijpen als je dreigt weg te vallen in please-gedrag. In onzekerheid, twijfel of je wel leuk gevonden wordt, etc. Als je de rest van je leven met deze persoon moet doorbrengen (het zou zomaar kunnen), dan wil je je wel goed bij deze persoon voelen.

Tip 3: Focus op plezier ipv eenzaamheid

Als je gaat daten uit eenzaamheid, als je heel graag een relatie wilt, dan straalt je energie dat ook uit. Je energie zegt: ‘Ik verstrengel je en laat je niet meer los’. En je weet wat er gebeurt als iemand dat tegen jou zegt. Dan ren je het liefst hard weg.

Mensen komen af op plezier, en plezier houdt mensen bij je. Hebben ze plezier bij jou? Dan zullen ze je niet snel vergeten.

Dus focus op het plezier, dat je niemand nodig hebt, maar het vooral heel leuk vindt als er iemand bij je zou zijn.

En gaat dit niet meteen goed? No worries. Daten is een vaardigheid waar je steeds luchtiger mee om kunt leren gaan. Steeds meer vanuit vertrouwen en rust ipv het gevoel dat het MOET lukken. Hoe minder je het vanuit dat gevoel doet, en hoe meer je het vanuit plezier kunt doen, hoe verder je zult komen. Daten is ook een hogere vorm van zelfontwikkeling, als je het zo kunt inzetten.

Tip 4: Benader je date vanuit nieuwsgierigheid

Zeker voor vrouwen is dit belangrijk, de vrouwelijke energie is die van ‘zijn’ en niet die van ‘doen en impress’. Op werk gebruik je die energie, maar op een date mag je meer ‘zijn’. Als je merkt dat je in de energie van indruk maken belandt, schakel naar nieuwsgierigheid. Leg de focus op vragen stellen, over dingen die je ECHT wilt weten.
Geen interview vragen, maar vragen over de visie ergens achter. Als iemand je vertelt over werk, vraag dan bijvoorbeeld waarom hij of zij dit is gaan doen. Wat hij of zij graag nog wil bereiken in dit leven. Dromen, maar ook angsten, zijn een mooi onderwerp om op door te gaan.

Als jullie waarden overeenkomen is er eerder een match, dan wanneer jullie allebei van dansen houden. En blijf ook doorvragen, open vragen als ‘wat nog meer, waarom, hoe, etc. doen het altijd goed. Vraag uit oprechte nieuwsgierigheid. Dingen die je écht wilt weten.

En haal jezelf naar het moment terug als je even afdwaalt. Bekijk de ander bijvoorbeeld eens, uit oprechte nieuwsgierigheid. Kijk hoe hij of zij beweegt, praat, eet of drinkt. Kijk naar de contouren van zijn of haar gezicht. Zonder te oordelen, maar gewoon om leven te bewonderen. En vind je de andere persoon echt niet leuk? Daar mag je ook eerlijk over zijn (zie tip 1).

Tip 5: Praat vanuit jezelf

Het is altijd verleidelijk om met een oordeel te praten of naar de ander te wijzen. Dan lijken we zelf minder ‘zwak’. Maar het tegendeel is waar. Juist als we meer vanuit onszelf en vanuit gevoel praten, maakt dat je sterker. En het maakt praten een stuk makkelijker, uiteindelijk. Zeg vooral ‘ik vind’ in plaats van ‘het is’, want over een mening kun je niet discussieren. Gebruik zinnen als ‘mijn verhaal hierover is..’

En voel ook maar eens het verschil tussen de volgende voorbeeldzinnen:
Zeg niet ‘is er iets?’ maar ‘ik voel me ongemakkelijk als je niets zegt’
Zeg niet ‘waarom doe je zo’, maar ‘ik voel me verlegen worden als je dit doet’
Durf ook te vragen om wat je wilt. Denk niet ‘waarom bestelt hij niets’ maar zeg gewoon ‘ik zou het echt heel leuk vinden als je wat drinken voor me haalt’
Oftewel, probeer zo veel mogelijk te praten vanuit jezelf. Geef aan hoe jij je voelt bij dingen. Dan kan er geen miscommunicatie ontstaan. Geef bijvoorbeeld gewoon aan dat je het wat spannend vindt, dan valt er meteen al een lading vanaf. En af en toe een stilte is ook niet erg.

Tip 6: Besef, iedereen wil verbinden

Ook al lijkt het of iedereen tegenwoordig alleen maar seks wil, dat is echt niet zo. Andere personen willen net als jij, allemaal hun happily ever after. Maar iedereen heeft een verhaal. En daarom is niet iedereen er op hetzelfde moment klaar voor. En past niet iedereen in jouw sprookje.

Maar de wetenschap dat iedereen onder al die laagjes, ook gewoon een fijne relatie wil, hielp mij wel met ontspannen. En iedereen wil graag verbinden. Daar zijn we voor gemaakt.

En past die persoon toch niet bij je, of lijkt hij of zij op iets anders uit te zijn? Vraag je dan gewoon af hoe je hier nu het beste van kunt maken. Hoe je hier een leerzame ervaring van kunt maken voor jezelf. Oefen met je openstellen en om zo diep mogelijk onder de laagjes van de ander te komen. Maak er een leuke en leerzame tijd van.

Het is geen wedstrijd, geen verovering, daten is leuk. Je zult zien dat dat steeds makkelijker gaat, als je maar blijft oefenen.

Heel veel date plezier! ♥

– spread the love –

PS: Ben je een vrouw?
Wil je leren daten zonder moeite en het veel meer FUN maken?
Meer vanuit je eigen vrouwelijke energie?
En ook daarmee makkelijker en veel sneller je ‘soulmate’ vinden?

Daar heb ik een training voor gemaakt – welke je hier kunt aanschaffen.

1 reactie op “Daten: Tips om jezelf te blijven en daten leuker te maken”

 1. Ik wil graag en date beginnen .
  Ik weet hoe ik vragen moet stellen.
  Ik ben heel verlegen.
  Waar moet ik aan denken.
  Hoe ik moet kleden
  Ik ben een man van 66 jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Iris Uriot draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders