Bindingsangst: 5 dingen die je moet weten - Relaxed Verliefd

Bindingsangst: Vijf dingen die je moet weten

Bindingsangst komt ook (heel vaak) voor binnen de relatie

Veel mensen denken dat je met bindingsangst absoluut geen relatie aan kunt gaan, en dat het daarom alleen ‘voorkomt’ onder de singles. Dat is niet waar. Er zijn heel veel gradaties in bindingsangst.
Het kan heel goed zijn dat je bindingsangst hebt, maar je wel hebt besloten een relatie aan te gaan. Alleen, binnen die relatie kom je maar niet tot een bepaald level van diepgang. Of je hebt enorm veel ruzies of irritaties naar elkaar. Ook dat is een vorm van afstand houden.
Toen ik mijn relatie met mijn geliefde begon, had ik ook nog bindingsangst en durfde ik niet open te zijn over al mijn gevoelens en emoties. Dat heb ik pas in de relatie kunnen doorbreken.

Bindingsangst is niet op te lossen buiten een relatie

Veel mensen met bindingsangst denken dat ze eerst hun bindingsangst moeten oplossen voordat ze een relatie kunnen beginnen. Het tegendeel is waar.
Net als dat je pas echt leert autorijden als je je op de weg begeeft, leer je pas verbinden als je in een relatie bent.
Als je voor het eerst in de auto zit is het ook spannend. Maar door oefenen leer je, en door vallen en opstaan word je steeds beter.
Op zoek naar tips hoe je dit kunt aanpakken?
Check even deze blog, waar ik je een aantal praktische tips geef om bindingsangst te overwinnen.

Bindingsangst is eigenlijk angst voor afwijzing in verkapte vorm

Als je bindingsangst hebt, ben je vaak intern heel erg bang voor eenzaamheid en afwijzing. Daarom doe je er alles aan om die eenzaamheid en afwijzing niet te hoeven voelen. Dat doe je door jezelf een vals idee van controle te geven, als je alles maar op afstand houdt.
Het lijkt of je controle hebt, maar de gevoelens zijn er wel. Je hebt alleen besloten ze niet meer te voelen en er alles aan te doen om ze te ontwijken.

de angst is gevolg van overtuigingen

Heel vaak zitten onder bindingsangst meerdere overtuigingen, die jou belemmeren om je open te stellen en te verbinden. Overtuigingen zijn de dingen die wij zelf geloven over wat we kunnen en mogen.
Overtuigingen neem je aan door wat anderen je vertellen of door wat je om je heen ziet. Sommige helpen je, sommige helpen je helemaal niet.
Bij bindingsangst heb je vaak last van overtuigingen die je niet helpen.
Onder andere overtuigingen als ‘je bent zwak als je je emoties toont’.
Of ‘ik doe er niet toe’, of ‘als de ander ontdekt wie ik echt ben, gaat hij toch bij me weg’.
Ook overtuigingen als ‘alle mannen/vrouwen liegen..’ gaan je niet helpen.

Wil je hier meer over ontdekken bij jezelf?

Ik nam een podcast op die je leert over welke overtuigingen er nog meer tussen jou en liefde kunnen zitten, die kun je hier beluisteren.

Het is vaak een opvolger van verlatingsangst, een gradatie verder..

Verlatingsangst lijkt het tegenovergestelde van bindingsangst, maar niets is minder waar. Vaak is verlatingsangst een voorstadium van bindingsangst, of bestaan ze naast elkaar.
Allebei, is het angst voor afwijzing of eenzaamheid. Maar bij verlatingsangst loop je extreem hard voor de ander om diegene voor je te ‘winnen’. Vaak word je hier zo keihard teleurgesteld of afgewezen, dat je tegen jezelf zegt ‘dit verdriet wil ik nooit meer’.
En bindingsangst is geboren.

Je houdt de liefde en verbinding voortaan op afstand, om dit verdriet te voorkomen.

Natuurlijk niet de beste ‘manier’. Maar, zodra je door hebt dat je het doet kun je er ook iets mee!

Wil je van je bindingsangst af en daar echt stappen in maken?
Ik geef maandelijks een gratis webinar waarin ik dieper in ga op wat het is en VOORAL hoe je er stap voor stap doorheen kunt.

Aanmelden is helemaal gratis en kan hier:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.