Bindingsangst? Praktische tips om het te overwinnen. - Krachtig in de liefde

Bindingsangst is een beetje een mode-woord geworden, maar als je er echt mee te maken hebt is het geen pretje. Je wilt namelijk heel graag die closeness met iemand, maar het lukt gewoon echt niet.

Lees ook 5 dingen die je moet weten over bindingsangst..

Bindingsangst kenmerkt zich vaak door het stukje ‘mensen op afstand houden’. En vooral in relaties, want daar komt het extra dichtbij. Irritaties om niets, alleen maar het onbereikbare interessant vinden (en wordt het bereikbaar, dan vind je het niets meer..), ruzies in de relatie, zeggen dat er ‘niets’ is terwijl je bijna op instorten staat – als je bindingsangst hebt, weerhoudt je brein je vaak van echte connectie op iedere mogelijke manier.

Ik heb het zelf ook jaren lang volgehouden – en al weerhield me dit van teleurstelling – het maakte mijn leven niet echt liefdevoller. En als ik eerlijk naar mezelf keek, had ik dit patroon ook wel een beetje met vrienden. Dat ik niet ECHT die diepgang in wilde gaan.

Via deze blog geef ik jou een paar praktische tips die je gaan helpen om stukje bij beetje, die bindingsangst los te laten EN die fijne relatie te vinden en bouwen die je graag wilt.

Wil je bindingsangst helemaal loslaten en die fijne relatie opbouwen?

Een paar keer per maand geef ik een webinar over dit onderwerp.
Je kunt je hier aanmelden (of onderaan dit blog)

tip 1: Wees eerlijk over je bindingsangst

De eerste stap is erkenning en het eerlijk delen. Naar jezelf EN naar de ander. Ergens over praten, is altijd de eerste stap naar verbetering.

Maar, het begint bij jezelf. Ik had zoveel smoesjes om er niet doorheen te hoeven. Het is goed om een beetje kieskeurig te zijn in je partnerkeuze. Zolang dit vanuit zelfliefde is, moedig ik het altijd aan. Maar als je iedere keer het aangaan van een relatie ontwijkt, of het benauwd krijgt van al het bijkomende ‘gezeur’, dan ben je aan het vluchten.

Wees ook vooral eerlijk in wat je WEL graag zou willen. Vaak focussen we alleen op wat we niet willen, omdat we dat al kennen. Maar als je focust op wat je WEL wilt, is de kans ook groter dat het je leven in komt.

En..

Je mind houdt je voor de gek als je bindingsangst hebt…

Dus negeer vooral even al die stemmen die zeggen dat het niet bestaat. Want ook die, willen je beschermen. En waartegen? Je gaat niet dood als je er voor gaat lieverd.

Ik heb bijvoorbeeld een relatie waarin we heel erg vrij zijn, waar jaloezie niet bestaat, omdat ik daar meteen eerlijk over ben geweest. En in mijn huidige relatie heb ik meteen verteld over mijn bindingsangst, zodat we er samen in konden groeien, stap voor stap.

tip 2: word de ideale match voor wie je wilt

We hebben vaak de neiging om alles uit de ander te willen halen wat we zelf niet kunnen of beheersen. En vaak is dat ook een excuus om te blijven zeggen dat ware liefde niet bestaat.
Maar je eerste stap is de ware liefde WORDEN.

Als jij iemand naast je wilt die open is over alles, maar je kunt het zelf niet zijn.. dan blijft het inderdaad onmogelijk. Als je ZELF zorgt dat je open wordt over alles, word je ineens de ideale match voor zo iemand.

Betrap je mind op het bij de ander leggen – we doen het allemaal. En met bindingsangst, ben je geneigd het wat extra vaak te doen. En te zeggen dat wij ‘wel open zijn’. Maar, bedenk bijvoorbeeld eens wat je doet als je iemand netjes wilt afwijzen.
Spreek je daar je waarheid? Of laat je gewoon liever niets meer horen en ontwijk je dit?

Het is maar een voorbeeld, maar zoek vooral bij jezelf waar je nog aan kunt werken.

Je eisen lijst, wordt jouw eigen eerlijke to-do list.

tip 3: Wacht niet op de juiste persoon, verbind met iedereen

Nogmaals, je mind houdt je voor de gek.. Je mind laat je graag denken dat je moet wachten op de juiste persoon en dan gaat het allemaal wel goedkomen.

Maar, het gaat je nergens brengen. Zwemmen moet je leren in het water. Verbinden moet je leren.. in verbinding met anderen! Dus besteed je tijd om de ideale match te worden EN te oefenen om te verbinden met anderen.

Iedere persoon is een spiegel, waarvan je kunt leren. Ik oefende zelf bijvoorbeeld heel veel met praten met vreemden, mensen die ik nooit meer zou zien. Gewoon gesprekken aangaan, en dan zo snel mogelijk het gesprek op een wat dieper level proberen brengen. Vragen naar dromen, visie en onzekerheden blootleggen.

Bindingsangst is ergens een grote vorm van angst voor afwijzing. Die je het snelst kunt overwinnen door jezelf te confronteren met afwijzing.

Ik zag het als een uitdaging en een stuk ontwikkeling. En nog veilig, want als het niet goed gaat, zie je ze waarschijnlijk toch nooit meer. En als het wel goed gaat, hou je er misschien wel nieuwe vrienden of vriendinnen aan over! Je hoeft dus niet te wachten op een liefdesrelatie, om verbinden met mensen te oefenen. En ook als je bindingsangst het weer even overneemt, blijf jezelf vertellen dat je verlangen groter is dan je angst.

Oefen next level met je huidige vrienden, of je familie. Ik merkte hierdoor dat het steeds veiliger werd om dingen met ze te delen, die ik niet eerder deelde.

tip 4: Ga diepgang aan in gesprekken

De meeste relaties (of dates) gaan mis, omdat er een deel in de communicatie mist, een stuk diepgang. Als je bindingsangst hebt, vind je het super spannend om die diepere laag in het gesprek aan te gaan over jezelf. Vragen stellen aan anderen lukt wel, maar over jezelf praten. Over je eigen gevoelens, onzekerheden, spanningen, angsten en zelfs dromen..

Deel dus niet alleen verhalen, maar vertel vooral hoe je je voelt wanneer je iets vertelt. Deel het als je iets spannend vindt, ergens over twijfelt, het benauwd krijgt, ergens behoefte aan hebt, ergens onzeker van wordt of juist ergens heel blij van wordt. En bespreek het waarom. Oefen hier steeds meer mee.

Als jij daar de leiding in neemt, creëer je zelf een open situatie. Doorbreek de weerstand om je gevoelens en gedachten te delen. Al meteen op een eerste date, of een eerste kennismaking met iemand. Juist dan. Want 1, heb je minder te verliezen en 2, veel meer te winnen als je merkt hoe universeel we eigenlijk zijn. Dat we eigenlijk allemaal dezelfde onzekerheden delen en dat juist heel mooi is.

tip 5: Zoek bewijzen waarom liefde wel werkt

Focus helpt je naar het pad wat je wél kan helpen. Als je gelooft dat de aarde plat is, zie je overal bewijs om dit geloof te bekrachtigen. Zo ook als je gelooft dat je niet gemaakt bent voor de liefde. Om je een nieuw geloof aan te meten, ook al voelt dat nog een beetje onwennig, is het nodig om bewijzen te zoeken die je helpen met bekrachtigen van dit geloof. Zoek alle bewijzen, hoe klein ook, waarom jij wel voor relaties en liefde gemaakt bent.

Bedenk je wat er allemaal goed is gegaan in het verleden, of in je huidige relaties (vrienden, collega’s, of de relatie met jezelf.) En zoek voorbeelden in je omgeving van relaties die wel werken en leuk zijn. Schrijf ze op, herhaal ze en blijf erop focussen.

Bindingsangst tip 6: Geef niet te snel op als het een beetje moeilijk wordt

Als je bindingsangst hebt, is iedere relatie een uitdaging. Ook met de juiste persoon. Dus dat is geen graadmeter! Soms geldt zelfs, hoe groter de uitdaging, hoe juister die persoon voor je is. Want die moedigt je kennelijk op een bepaalde manier aan om door je eigen angsten te gaan. Daardoor heb je veel met en van elkaar te leren.

Vraag jezelf steeds af: Welke les kan ik hieruit leren? Hoe kan ik hier groeien? Hoe kan ik hier meer open, liefdevol en zelfverzekerd door worden?

Bindingsangst overwinnen is een weg van vooral bewust door de angsten heen werken en blijven doorgaan. Want één ding is zeker, als je opgeeft en in je oude patroon blijft, win je sowieso nooit.

Als je heel bewust blijft oefenen, blijft doorgaan, steeds eerlijker wordt naar jezelf en anderen, ga je steeds meer resultaat boeken en verbinding creëren. En dan komt er een dag dat de liefde ineens gewoon lekker loopt!

PS: Meer leren over bindingsangst overwinnen en een goede relatie opbouwen die wel werkt?

Ik geef een paar keer per maand een gratis webinar waar ik meer vertel over hoe je hier doorheen kunt werken.

Je kunt je opgeven via onderstaande afbeelding

verliefd stel bindingsangst

Liefs!

– spread the love –

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *