Overwinnen van relatie-angst of relatieverslaving - Krachtig in de liefde

Relatieangst, relatieverslaving, eigenlijk is het beide een beetje hetzelfde. Het uit zich alleen wat op verschillende manieren. Maar allemaal komt het voort uit een bepaalde drang naar bevestiging dat je er toe doet. Het ontstaat vanuit een tekort en het bedekken daarvan.

Het is super vervelend, omdat je eigenlijk nooit echt oprecht van de liefde kunt genieten. Je kunt nooit als vanzelf liefde geven, omdat je altijd hiermee zit.

In deze blog deel ik de belangrijkste oorzaak met je, en natuurlijk hoe je het kunt oplossen.

De reden dat relatieverslaving standhoudt, is omdat we tegenwoordig helemaal nergens meer leren dat negatieve gevoelens maar gevoelens zijn. En dat ze oke zijn. We leren nergens meer dat we gewoon met negatieve gevoelens kunnen zijn. Wat we vooral leren is dat we elkaar moeten troosten als we verdrietig zijn. Dat we negatieve gevoelens moeten verdoven. Dat we ze moeten helpen wegnemen bij anderen. Opvrolijken.

En dat is dus ook precies de reden waarom we relatieverslaving in stand houden.

Omdat we niet leren dat we met het verdrietige gevoel mogen ZIJN, maar alleen maar leren dat we het zo snel mogelijk moeten veranderen. We leren dat we de hele tijd triggers moeten maken om ons weer zo snel mogelijk uit dat gevoel te halen.

Een simpel voorbeeld: Denk je eens in wat er gebeurt als je vrienden naar een feest gaan waar je ECHT heel graag heen wilde, en jij niet mee kunt. Of dat je geliefde iets leuks gaat doen, terwijl jij thuis moet blijven om op de kat te passen. Ik noem maar even wat voorbeelden die een eenzaam gevoel kunnen opwekken. Een gevoel van ‘ik wilde eigenlijk dat andere doen’.

Wat gebeurt er vaak op het moment dat je dat gevoel hebt?
Je gaat whatsappen naar mensen, je gaat klagen over wat je zojuist is gebeurd of je gaat in ieder geval een soort troost reactie uitlokken bij de ander. Om je weer goed te laten voelen. En anderen zijn standaard geprogrammeerd om die troost reactie te geven. Om jouw gevoel van eenzaamheid te bedekken.

Er zijn weinig mensen die jou zullen vertellen: Doorvoel het maar even lekker.

En als ze dat al zeggen, is de kans groot dat jij je troost elders gaat zoeken. Bevestiging zoeken op social media bijvoorbeeld. En dat je die persoon een klootzak vindt die jou niet begrijpt. We hebben onszelf in feite geprogrammeerd om continu steun en troost te voelen als we een negatieve emotie ervaren. En dat zorgt er voor dat we ook verslaafd raken aan bevestiging.

Men zegt verslaafd aan liefde, maar dat is eigenlijk niet het juiste woord. Want wat je zoekt als je claimt is geen liefde, maar bevestiging dat je er toe doet. Dat je belangrijk bent. Dat je er bij hoort. En vooral bedekken van je negatieve gevoelens.

Ons onderbewuste brein (die ons het meest stuurt) gaat daar heel lekker op, want die is vooral ingesteld op korte termijn beloning.

Dus er ontstaat een verslaving. En doordat je die verslaving niet leuk vind, ga je ook daar weer troost overheen zoeken.  Het is een cirkel. En de cirkel heb je te doorbreken.

Hoe doorbreek je dan die cirkel?

Eigenlijk is het heel simpel, maar totaal niet makkelijk.
Het enige wat je te doen hebt, is het echte negatieve gevoel continu weer aan gaan en doorvoelen.
Op het moment dat je verdriet voelt, het verdriet er gewoon laten zijn, in plaats van proberen te ontwijken. Niet jezelf opvrolijken of Netflix kijken, niet je vriendin appen om troost, maar met je ogen dicht gaan zitten en jezelf afvragen: Wat als ik dit eens helemaal doorvoel?

En iedere trigger die je krijgt, om te appen, om op social media te kijken, om te gaan shoppen, om Netflix te kijken, om je geliefde te appen – NEGEER ZE ALLEMAAL.

En voel. Dat rotgevoel wat er achter zit. Voel het. Negeer alle gedachten die zeggen dat je het niet aan kunt. Dat is onzin. Het is maar een gevoel en je gaat niet dood.


Dit kan super heftig zijn. Het kan gevoelens van paniek oproepen. Omdat je hoofd de verslaving verbonden kan hebben aan overleven.

Maar de enige manier om het op te lossen, is om je hoofd en lichaam te laten ERVAREN dat je niet dood gaat als je dit doorvoelt. Dat het niet nodig is om de trigger in te schakelen. Dat je niet meer bang bent voor de negatieve gevoelens.

Want pas als je niet meer bang bent voor de negatieve, komen je de ECHTE oprechte positieve gevoelens los in je lijf. Pas DAN kun je echte onvoorwaardelijke liefde voelen en geven.

En weet dat die beloning er achter ligt. Als je dat weet, kun je jezelf er misschien makkelijker doorheen praten.

Veel succes en heel veel liefde!

 

PS: Meer leren over dit onderwerp?
Ik geef een paar keer per maand een gratis webinar waar ik meer vertel over hoe je hier doorheen kunt werken.

Je kunt je opgeven via onderstaande afbeelding

verliefd stel bindingsangst

Liefs!

1 reactie op “Overwinnen van relatie-angst of relatieverslaving”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.